En güncel 9. Sınıf Kimya Maddenin Halleri test soruları ve çözümleri Test Yurdu'nda! Konuyu pekiştirmek için yeni nesil soruları cevaplarıyla online ve ücretsiz olarak çöz.
9. Sınıf Kimya Maddenin Halleri Soruları ve Cevapları
1. Bir cam ustası, camı şekillendirirken önce yüksek sıcaklıkta yumuşatmakta, ardından istediği formu verip hızla soğutmaktadır. Camın kristal katılar gibi belirli bir erime noktası yoktur. Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Camın iyonik bağlar içermesi B) Camın amorf yapıda olup taneciklerinin düzensiz istiflenmesi C) Camın moleküler bir katı olması D) Camın elektrik akımını iletmemesi E) Camın sadece silisyum atomlarından oluşması
2. Farklı sıcaklıklardaki özdeş üç kaba aynı miktar bal konuluyor. 10°C, 25°C ve 50°C sıcaklıktaki balların akışkanlıkları karşılaştırıldığında en yavaş akanın 10°C'deki bal olduğu gözleniyor. Bu deneyden çıkarılacak sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıcaklık arttıkça viskozite artar. B) Sıcaklık azaldıkça moleküller arası çekim kuvveti azalır. C) Sıcaklık arttıkça viskozite azalır, akışkanlık artar. D) Balın cinsi sıcaklığa bağlı olarak değişir. E) Düşük sıcaklıkta sıvılar daha uçucudur.
3. Erzurum'da (yüksek rakım) suyun kaynama noktası, İzmir'de (deniz seviyesi) suyun kaynama noktasından daha düşüktür. Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Erzurum'un daha soğuk olması B) Erzurum'da dış basıncın daha düşük olması C) İzmir'de nem oranının daha yüksek olması D) Suyun saflığının şehirden şehre değişmesi E) Erzurum'da yer çekiminin daha az olması
4. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) ile ilgili; I. Propan ve bütan gazlarının karışımıdır. II. Basınç altında sıvılaştırılarak taşınır. III. Doğal gaza göre çevreye daha fazla zarar verir. yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III
5. Hava sıcaklığının 30°C olduğu bir günde, nem oranının yüksek olduğu bir şehirde hissedilen sıcaklık 35°C iken, nemin düşük olduğu bir şehirde 28°C hissedilebilir. Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nemin vücuttan terin buharlaşmasını zorlaştırması B) Rüzgarın nemli havada daha hızlı esmesi C) Güneş ışınlarının nemli havada daha az soğurulması D) Nemli havanın daha fazla oksijen içermesi E) Kuru havanın ısıyı daha iyi iletmesi
6. Plazma hali ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Pozitif iyon ve serbest elektronlardan oluşan bir karışımdır. B) Elektrik akımını çok iyi iletir. C) Belirli bir şekli ve hacmi yoktur. D) Evrenin %99'undan fazlası plazma halindedir. E) Sadece çok yüksek sıcaklıklarda oluşabilir.
7. Aşağıdaki olaylardan hangisi maddenin düzensizliğinin arttığı bir hal değişimidir?
A) Kırağı oluşumu B) Suyun donması C) Yağmurun yağması D) Naftalinin süblimleşmesi E) Gazın sıvılaşması
8. Kışın otomobil motorlarında kullanılan yağların yazın kullanılanlara göre daha düşük viskoziteli (daha ince) seçilmesinin temel sebebi nedir?
A) Motorun daha az yakıt tüketmesini sağlamak B) Düşük sıcaklıkta yağın donmasını önlemek C) Soğuk havada yağın akışkanlığını koruyarak motorun ilk çalışmasını kolaylaştırmak D) Yağın kaynama noktasını yükseltmek E) Motorun paslanmasını engellemek
9. Deniz seviyesinde ağzı açık bir kapta kaynamakta olan saf su için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Buhar basıncı dış basınca eşittir. B) Sıcaklığı sabit kalır. C) Buharlaşma sadece yüzeyde gerçekleşir. D) Kinetik enerjisi değişmez. E) Potansiyel enerjisi artar.
10. Aşağıdaki katı türlerinden hangisinin erime noktasının en yüksek olması beklenir?
A) İyot (I2) B) Kuru buz (CO2) C) Elmas ( D) Buz (H2O) E) Naftalin (C10H8)
11. Sıvıların buhar basıncı ile ilgili; I. Sıcaklık arttıkça artar. II. Sıvının miktarına bağlıdır. III. Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça azalır. yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
12. Bir dağcı, zirveye tırmandığında suyun 92°C'de kaynadığını fark ediyor. Yanındaki düdüklü tencereyi kullanarak yemeğini pişirdiğinde ise suyun 110°C'de kaynadığını gözlemliyor. Bu durumun açıklaması nedir?
A) Düdüklü tencerenin ısıyı daha iyi iletmesi B) Düdüklü tencere içindeki basıncın dış basınçtan çok daha yüksek olması C) Zirvede oksijen miktarının az olması D) Yemeğin içindeki tuzun kaynama noktasını düşürmesi E) Dağcının yorgunluktan yanlış ölçüm yapması
13. Buzdolaplarında ve klimalarda kullanılan soğutucu akışkanların sahip olması gereken en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Oda sıcaklığında sıvı halde olmaları B) Kaynama noktalarının çok yüksek olması C) Kritik sıcaklıklarının düşük olması D) Basınçla kolayca sıvılaşabilip, basınç kaldırıldığında buharlaşabilmeleri E) Yanıcı ve patlayıcı olmaları
14. Islak çamaşırların rüzgarlı havada, durgun havaya göre daha çabuk kurumasının bilimsel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Rüzgarın çamaşırları ısıtması B) Rüzgarın nemli havayı uzaklaştırarak buharlaşma hızını artırması C) Rüzgarın açık hava basıncını artırması D) Rüzgarın suyun molekül yapısını bozması E) Rüzgarın suyun donma noktasını düşürmesi
15. Saf bir katının ısıtılmasına ait sıcaklık-zaman grafiğinde, sıcaklığın sabit kaldığı bölge ile ilgili; I. Madde heterojen görünümlüdür. II. Kinetik enerji artmaktadır. III. Potansiyel enerji artmaktadır. yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
16. Gazların genel özellikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Birbirleriyle her oranda homojen karışım oluştururlar. B) Bulundukları kabın her noktasına aynı basıncı uygularlar. C) Tanecikleri sadece titreşim hareketi yapar. D) Sıkıştırılabilirler. E) Yoğunlukları katı ve sıvılara göre çok düşüktür.
17. Aşağıdakilerden hangisi iyonik kristal katılara bir örnektir?
A) Şeker (C12H22O11) B) Yemek tuzu (NaCl) C) Kuvars (SiO2) D) Çinko (Zn) E) Buz (H2O)
18. Laboratuvarda bir öğrenci, etil alkol ve suyun buharlaşma hızlarını karşılaştırıyor. Etil alkolün daha hızlı buharlaştığını görüyor. Bu durumun temel nedeni alkolün hangi özelliğinden kaynaklanır?
A) Moleküller arası çekim kuvvetinin sudan daha zayıf olması B) Molekül kütlesinin sudan daha büyük olması C) Özkütlesinin sudan küçük olması D) Renginin sudan farklı olması E) Daha yanıcı bir madde olması
19. Doğal gazın (LNG) sıvılaştırılmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gazın saflığını artırmak B) Gazın yanıcılığını azaltmak C) Hacmini yaklaşık 600 kat küçülterek depolama ve taşımayı kolaylaştırmak D) Gazın kokusunu değiştirmek E) Gazın kimyasal yapısını kararlı hale getirmek
20. Plazma teknolojisinin kullanıldığı alanlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Plazma TV ekranları B) Tıbbi cihazların sterilizasyonu C) Floresan lamba üretimi D) Kurşun geçirmez cam üretimi E) Metal kesme ve kaynak işlemleri
Sınav Bilgileri
2026Maarif Modeli
Sınav İstatistikleri
Soru Sayısı
20 Soru
Test Süresi
20 Dakika
Seviye
Zor